Pij mleko będziesz wielki! Kto nie zna tej kampanii społecznej? Dzisiejsze święto ma identyczne przesłanie – codzienne spożywanie mleka przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Białko, tłuszcz, laktoza, witaminy i sole mineralne mleka czynią go pokarmem o wysokiej wartości odżywczej. Korzystne w mleku są zrównoważone proporcje wyżej wymienionych składników.
Białka mleka są lekkostrawne i drugie w kolejności pod względem wartości żywieniowej, zaraz po białku jaj kurzych. Zawierają aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać. Mleko wzmacnia naszą naturalną odporność z uwagi na obecność takich białek jak immunoglobuliny, lizozym czy laktoferyna.
Należy pamiętać, że mleko jest mlekiem tylko wtedy jeśli nie przekroczy temperatury 42 stopni Celsjusza. To co sprzedają w sklepach niestety dobrych właściwości nie ma – wręcz przeciwnie.